Menu Sluiten

Lasersnijden


Lasersnijden

nformatie over lasersnijden.De voordelen van lasersnijden in de metaalbewerking

Vergeleken met andere methoden van metaal snijden, is lasersnijden een efficienter proces. Vergeleken met andere snijmethodes, veroorzaakt het lasersnijproces geen vervorming of materiaalverlies. Het is geschikt voor kleinschalige prototyping en middelgrote tot grootschalige productie.

Maar wat zijn de voordelen van lasersnijden? Het volgende artikel zal enkele van deze voordelen bespreken. Als u van plan bent lasersnijden te gebruiken in uw productieproces, moet u eerst dit artikel lezen.

Lasersnijden is een industriele bewerkingstechniek.

Het proces van lasersnijden houdt in dat de laserstraal wordt gericht op een materiaal.

Nadat de laserstraal is gefocusseerd, zendt de snijkop een gas uit om gesmolten materiaal uit de kerf te blazen. Het gas geeft de snijrand een sleeplijnpatroon. Het snijproces wordt gestuurd door een code. Wanneer een deel van het proces is voltooid, kan een ander deel van het werkstuk worden gesneden.

Het proces van lasersnijden is zeer nauwkeurig, waardoor een fijnafstemming mogelijk is.

Een laser is een elektromagnetische stralingsbron die licht uitzendt in een bijna evenwijdige bundel. Om met de laserstraal te kunnen snijden, moet die worden gefocusseerd tot een lichtcirkel waarvan de diameter slechts fracties van een millimeter bedraagt.

Hierdoor wordt de intensiteit van de straal zo groot, dat door smelten en verdampen van het materiaal zeer smalle en nauwkeurige gleuven kunnen worden gemaakt. Met de scherpe laserstraal kan men een groot aantal metalen en niet-metalen zoals kunststoffen, glas, hout en textiel snijden.

Lasersnijden van metaal kan vanaf een vermogen van 100 watt. Voor het snijden van niet metalen is 12 watt al voldoende.

Behalve voor het lasersnijden worden lasers in de industrie en metaalbewerking ook voor andere bewerkingen gebruikt. Lasers worden ook gebruikt voor het graveren en lassen van onderdelen en voor oppervlaktebehandelingen zoals harden.

In tegenstelling tot andere snijmethodes, leggen lasers geen geometrische beperkingen op. Dit betekent dat het werkstuk zich niet hoeft aan te passen aan de vorm van de laser. Als gevolg hiervan is lasersnijden sneller dan traditionele methoden.

Deze methode vereist echter ook meer opleiding. Bovendien kan een onjuiste afstelling van de laser resulteren in brandwonden en mislukte sneden. Toch zijn de voordelen van lasersnijden de investering waard. En het is ook een betrouwbaar en stabiel proces.

De snijsnelheid die bij het lasersnijden gehaald kan worden is afhankelijk van een aantal variabelen, zoals het materiaal, de dikte, het type laser en het vermogen.

Een nadeel van vliegende optieksystemen is dat de laserstralen nooit perfect parallel zijn.

Dit veroorzaakt kleine variaties in de snijprestaties. Bovendien bewegen de systemen met vaste optiek de werkstuktafel langs de X en Y as terwijl de laseroptiek stil blijft staan. Het mechanische ontwerp van deze methode is niet ideaal voor het bewerken van zware platen.

Bovendien is de nauwkeurigheid van lasergesneden componenten minder dan optimaal. Maar dit zijn nog steeds voordelen ten opzichte van vliegende optieksystemen.

Info over lasersnijden

Gegevens over Lasersnijden

Wat kunnen we nog vertellen over lasersnijden.

Er zijn veel voordelen van CO2 lasers. CO2 lasers produceren een continue lichtbundel van hoog vermogen en zijn in staat om dikke platen te snijden. Vergeleken met vezellasers zijn ze trager. Maar ze zijn ook duurder in onderhoud.

Dat komt omdat CO2 lasers niet zo energie efficient zijn als vezellasers. Deze lasers zijn nuttig voor het snijden van kunststoffen, sommige metalen en zelfs sommige keramische materialen.

Een ander groot voordeel van fiber lasers is hun energie efficientie. In vergelijking met CO2 lasers, kunnen fiber lasers een centimeter aluminium of zacht staal snijden. Omdat vezellasers minder onderdelen vereisen, kunnen ze meer onderdelen per tijdseenheid produceren.

Ze kosten ook minder in aanschaf en gebruik. Een fiberlaser kan tot vijf keer sneller snijden dan een CO2 laser. Ze kunnen ook kosten effectiever zijn omdat ze minder stroom verbruiken. Ze zijn ook meestal lichter, waardoor ze flexibeler zijn voor een breed scala aan toepassingen.

Naarmate de technologie zich blijft ontwikkelen, zijn lasersnijders efficiƫnter geworden. De LS5 Combo machine van de BLM Group bijvoorbeeld heeft een laser van acht kW. Dat is een geschikt laservermogen voor het snijden van zacht staal en reflecterende materialen.

Bovendien is de LC5 machine compatibel met vele toepassingen. Naast zijn veelzijdigheid en nauwkeurigheid biedt de LC5 een waaier aan aanpassingsmogelijkheden.

U kan zelfs de machine kiezen die het best bij uw behoeften past.

Meer info over lasersnijden nu op blc.be.

Tags

Advies Lasersnijden | Bedrijven Lasersnijden | Computergestuurd Lasersnijden | Expert Lasersnijden | Flexibel Laser Snijsysteem | Hout Lasersnijden | Lasersnijden Antwerpen |